Lessen vanaf 16,5 jaar

Lessen vanaf 16,5 jaar

Vanaf 16,5 jaar kun je beginnen met het volgen van een rijopleiding bij een professionele instructeur en het theorie-examen afleggen. Waarom al met 16,5 jaar gaan leren autorijden? In Duitsland is er al de nodige ervaring met het rijden van 16,5-jarigen en de ervaringen zijn zeer goed. Sinds 2011 is het leren autorijden ook vanaf 16,5 jaar in Nederland mogelijk geworden. Je kan als je 16,5 jaar bent theorie-examen doen voor het rijbewijs B en zodra je dit certificaat in je bezit hebt mag je gaan lessen bij een rijschool.
Het is dus niet zo dat je vader, moeder, broer, vriend etc je les gaat geven! Je zult net zoals dat met 18 jaar al gold gewoon les moeten gaan nemen bij een rijschool.

Zodra je 17 jaar bent mag je afrijden voor het normale rijbewijs! Ben je geslaagd dan mag je totdat je 18 jaar bent alleen rijden met een begeleider.

De voorlopige eisen die aan de begeleider worden gesteld zijn
– minimaal tien jaar een rijbewijs-B hebben
– geen zware verkeersdelicten hebben begaan
– nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen
– niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen
– zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren
Je mag 1 tot 5 personen aanwijzen voor het begeleid rijden, voor deze mensen moet een pas worden aangevraagd bij het RDW.

Regels
Voor wie zich niet aan de regels houdt zijn de straffen fors! De straffen zijn voor zover nu bekend:
Rijd je als 17-jarige zonder begeleider, dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard. Dit houdt eenvoudigweg in dat je moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan zul je opnieuw zowel het theorie-examen als het praktijkexamen moeten afleggen.
Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen of alcohol, dan zul je ook opnieuw examens moeten doen als je 18 jaar bent!
Het begeleid rijden zal dus aan strikte regels zijn gebonden!

Call Now Button