Lessen vanaf 16,5 jaar

Lessen vanaf 16,5 jaar

Jongeren die de leeftijd van 16,5 jaar hebben bereikt, kunnen bij ons starten met hun rijopleiding. Dit biedt hen de mogelijkheid om alvast ervaring op te doen en de basisvaardigheden van het autorijden onder de knie te krijgen voordat ze daadwerkelijk hun rijbewijs kunnen halen op de leeftijd van 17 jaar. Het is een uitstekende gelegenheid om vertrouwd te raken met het verkeer en om een solide basis te leggen voor veilig en zelfverzekerd rijgedrag. Ook het theorie-examen kan in deze periode behaald worden. Uiteraard kan afrijden pas nadat deze behaald is.

Uiteraard zijn er enkele voorwaarden verbonden aan het rijden vóór de 18e verjaardag. Lees hieronder meer over de voorwaarden.

  1. Leeftijd: Je kunt starten met rijlessen vanaf 16,5 jaar.
  2. Begeleiderspas: Nadat je geslaagd bent voor je rij-examen, wat mogelijk is vanaf 17 jaar oud,  kun je een begeleiderspas aanvragen. Hierop staan de namen van maximaal vijf coaches (begeleiders) die jou tijdens het rijden mogen begeleiden.
  3. Coaches: De begeleiders moeten minimaal 27 jaar oud zijn en minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor de categorie waarin jij ‘rijles’ volgt.
  4. Rijlessen: Je mag rijlessen volgen vanaf 16,5 jaar. Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen.
  5. Praktijkexamen: Je kunt het praktijkexamen afleggen vanaf de leeftijd van 17 jaar. Als je slaagt, mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden onder begeleiding van een coach en met de begeleiderspas.


De eisen die aan de begeleider worden gesteld zijn:

– minimaal tien jaar een rijbewijs-B hebben
– geen zware verkeersdelicten hebben begaan
– nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen
– niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen
– zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren
Je mag 1 tot 5 personen aanwijzen voor het begeleid rijden, voor deze mensen moet een pas worden aangevraagd bij het RDW.

Regels
Voor wie zich niet aan de regels houdt zijn de straffen fors! De straffen zijn voor zover nu bekend:
Rijd je als 17-jarige zonder begeleider, dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard. Dit houdt eenvoudigweg in dat je moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan zul je opnieuw zowel het theorie-examen als het praktijkexamen moeten afleggen.
Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen of alcohol, dan zul je ook opnieuw examens moeten doen als je 18 jaar bent!
Het begeleid rijden zal dus aan strikte regels zijn gebonden!

Call Now Button